ZGODBE KATAPULTA: Dodopack

ZGODBE KATAPULTA: Dodopack

Dodopack: Dodo “is back” ali dodo se vrača

Ko je Andreja Pogačar izbirala ime podjetja za razvoj inovativne trajnostne embalaže, so bile vse željene domene zasedene. Že malo nestrpno je poskusila še dodo in dodopack, pa je šlo. “Izumrlega ptiča žal ne moremo obuditi, lahko pa nas opominja, da usmerjenost zgolj na človeške potrebe, brez upoštevanja narave in drugih živih bitij, ni rešitev, prej poguba.”

Dodopack d.o.o. za naročnike razvija po meri narejene embalaže iz papirja, valovitega kartona in biorazgradljivih kompozitov. Poleg razvoja, prototipiranja in oblikovanja, ponujajo tudi proizvodnjo malih in velikih serij ter nabor že obstoječih rešitev. Zelo skrbni so glede izbire najprimernejšega materiala, zasnujejo optimalno konstrukcijo embalaže, izogibajo se nepotrebnemu tisku (ob tem še vedno zasledujejo cilj grafične prepoznavnosti) ter s pomočjo premišljene konstrukcijske zasnove uporabljajo čim manj lepila.

Andreja je po izobrazbi je industrijska oblikovalka, magisterij je dokončala na Akademiji za likovno umetnost in zanj prejela Prešernovo študentsko nagrado. Svoje znanje o trajnostni embalaži poglablja na doktorskem študiju na Naravoslovno tehnični fakulteti. Je tudi prejemnica Slovenskega oskarja za embalažo.

Ker med krizo 2010 rednih zaposlitev ni bilo na pretek, se je zaposlila kot konstrukcijska oblikovalka embalaže. Ni bila ravno prva izbira, a je kmalu postala njena največja strast. Od nekdaj je bila dobra v tehničnih stvareh, geometriji, in delo konstrukcijske oblikovalke jo je povsem prevzelo. Pravi, da – težje je, bolj uživa.

Vedno jo je radovedno zanimal celoten postopek, a v tedanji, sicer varni službi, se je morala večinoma držati samo dodeljenega področja. Ob tem pa so številna njena vprašanja, predvsem o reciklabilnosti, ostala neodgovorjena. Po nekaj letih freelancanja in projekta na Kemijskem inštitutu je dozorela odločitev za lastno podjetje. »Zdaj imam možnost, da izpeljem celotno storitev od začetka do konca.«

Pred odprtjem podjetja jo je na Katapult usmeril njen partner, tudi podjetnik. “Tam so dobri,” je vztrajal, saj so se ji zdele Trbovlje daleč od Radovljice. Zdaj pravi, da je hvaležna za nasvet in za vso podporo mentorice Urše ter celotne ekipe Katapulta. »Takrat sem iskala predvsem pomoč pri stvareh, ki so mi tuje in res odveč, kot so – postopek odprtja podjetja, družbena pogodba, računovodstvo, skladiščenje. Dobila pa sem tudi neprecenljive poslovne nasvete, povezave s proizvajalci in čudovito ekipo, na katero se lahko vedno obrnem.«

Danes je 70 odstotkov njenih strank iz tujine. Embalažo oblikuje za raznovrstne izdelke, od robotov do očetovih likerjev in žganj Tr’glav. Na področju razvoja inovativne trajnostne embalaže si je ustvarila ime, številna podjetja zaradi njenih izkušenj in uresničenih projektov poiščejo prav njo in ta tudi razumejo proces. Zahtevnost naročnikov na področju reciklabilnosti se povečuje, zaostruje se tudi zakonodaja.

Pa vendar: »Vsa infrastruktura, ki stoji za reciklažo, ne zmore predelati vseh smeti, ki jih proizvedemo. Bolj kot o reciklaži bi morali ljudi izobraževati o zmanjševanju potrošnje,« zaključi, in že snuje nov inovativen projekt na področju trajnostne embalaže.

LINK

Leave a Reply